Het kleine grote poetsboek

Het grote poetsboek als dwarsligger

Wetenswaardigheden, handige schema’s, duurzame tips en slimme trucjes over het schoonmaken. Hoe verjaag je fruitvliegen? Is het nog mogelijk om die vetvlek uit een nieuwe jurk te krijgen? Hoe vaak moet je je huis ventileren? Wie weet dit soort dingen nog? Je moeder weet het, je oma wist het, maar leren onze kinderen nog wel echt poetsen? Het leven is een onophoudelijke oorlog tegen troep en viezigheid, maar die oorlog is makkelijker te winnen dan je denkt. Diet Groothuis heeft net zo’n hekel aan schoonmaken als u en ik, maar ze weet dat een fris, opgeruimd en schoon huis rust brengt in hoofd en lichaam. De kennis van haar ouders en grootouders geeft ze door via dit boek. Van stappenplan van dag tot dag tot jaarplanning; het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je goede voornemens om te zetten in daden.

Het kleine grote poetsboek | Diet Groothuis | Illustraties Tijs Koelemeijer | AmboAnthos, 2017

leesfragment – Microvezeldoekje

Een revolutie in huis is hij genoemd. Revolutie klinkt … oorlogszuchtig. Maar niet elke revolutie is een staatsgreep. Denk aan de boekdrukkunst. Sommige minirevoluties kunnen een mens bepaald vrolijk stemmen, neem couchsurfen, keukenpapier en haarconditioner. Onze ouders hadden stofzuiger, wasmachine, droger en vaatwasser. Voor ons is het wachten op de huisrobot.

Maar ook de microvezeldoek, een op het eerste gezicht bescheiden, om niet te zeggen onaanzienlijk dingetje, betekent poetsmatig gesproken een omwenteling. Hij mag een normale poetsdoek lijken, hoewel een tikje dikker, en een stuk minder opvallen dan grote apparaten, maar de revolutionairste vinding sinds de komst van de afwasmachine is technologisch niet minder opzienbarend. De vezels zijn niet rond maar wigvormig – er zitten, zeg maar, haakjes aan – en trekken stof en vuil aan of het magneten zijn.