Zwouten. Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal

Zwouten
Ik heb het heet
ik zweet
en jij?

ik niet
ik heb het koud
ik zwout

zwout?
zwout is fout
het is
ik ril of ik bibber
of ik heb het koud
maar niet
ik zwout
zwout is fout

ik zwout
moet ik toch weten
ik zeur toch ook niet
over jouw zweten.
Erik van Os. Uit: Ik zoek een woord. 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden. Gekozen door Hans en Monique Hagen. Illustraties Deborah van der Schaaf. Querido, 2013.
Het is alweer een tijd geleden dat Querido, naast de Poëziespektakels natuurlijk, een thematische verzamelbundel met (jeugd)gedichten uitbracht. De laatste was ‘Fluit zoals je bent’ in 2009, samengesteld door Edward van de Vendel. Nu is er ‘Ik zoek een woord, 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden’. Vier jaar lang bekeken Hans en Monique Hagen 1400 dichtbundels en verzamelden de gedichten die over taal gaan. “Eigenlijk vinden we het jammer dat dit boek nu klaar is. Want het is een feest om zo veel poëzie te ‘moeten’  lezen” schrijven ze achter in het boek.
Het is ook een feest om het boek te lezen, er staan veel verrassende dingen in. Natuurlijk de bekendere gedichten in dit genre, zoals ‘Oote’ van Jan Hanlo, ‘Blijfe sitte’ van Joke van Leeuwen en ‘Liefste’ van Hans en Monique Hagen zelf. Maar ook het ‘Poep- en piesmenuet’ van Hans Dorrestijn, ‘Letters, ga door met vallen’ van Pablo Neruda, gedichten van Tjitske Jansen, Toon Hermans, Lévi Weemoedt, John O’Mill en ga zo maar door. Veel vrolijke verrassingen dus, en de, soms bijna grafische, tekeningen van Deborah van der Schaaf voegen echt iets toe. Jammer dat er wat goedkoop papier is gebruikt. Een fijn gebonden boek dat lang mee kan.   
Bovenstaand gedicht is gebruikt met toestemming vooraf van uitgeverij Querido.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *