Het grote kippenboek. Jan Hamstra & Evelien De Vlieger
DE KOP
Een kip moet haar kop stilhouden om scherp te kunnen zien. Maar om diepte te zien moet ze haar kop naar voren bewegen. Vandaar het rare loopje van kippen: ze bewegen eerst hun kop naar voren en zetten dan pas een stap…
Ademen
Een kip ademt lucht in door de neusgaten…tot wel 37 ademhalingen per minuut (bij een mens zijn dat er ongeveer zestien)…De holle botten van vogels (en dus ook van kippen) zijn verbonden met…luchtzakken. De gaatjes in de botten zijn een opslagplaats voor extra lucht. Ook sommige dinosaurussen hadden zulke botten…
Cloaca
Cloaca is een chique naam voor een veelzijdige kont, van kippen en bijna alle andere vogels, reptielen en amfibieën…Door een cloaca gaan zowel de eieren als de drolletjes en je kunt er ook mee paren. Een gaatjesgoocheltruc…
Kippenhypnose
Als je een kip op haar zij legt en vasthoudt, en dan met je andere hand een lijn trekt op de grond, weg van haar kop, blijft de kip zo liggen. Alsof ze gehypnotiseerd is. Dat klinkt grappig, maar is het niet. Ze blijft zo stil liggen omdat ze zich bedreigd voelt…Als kippen elkaar op de zij zouden leggen, gewoon voor de lol, zou het geen kwaad kunnen. Maar mensen zijn en paar maten te groot voor een kip. Een beetje alsof olifanten mensen op hun zij zouden leggen.
[…]
Evelien de Vlieger. Uit: Het grote Kippenboek. Illustraties Jan Hamstra. Lannoo, 2024.
De liefde spat van dit boek af. Liefde voor kippen, voor hun ‘rommelig, onder-onzig gescharrel’ en voor werkelijk alles wat er over kippen te weten is. Oogstrelend zijn de bijna A3-formaat grote linosnedes waarop de kippen zó ongelooflijk precies en levensecht zijn afgebeeld met steeds opnieuw elk miniem veertje op zijn plek dat je er niet aan durft te denken hoeveel werk dat moet zijn geweest. Een keur aan kippenfeiten en -weetjes staat daar tussendoor, van de geschiedenis en opmars van kippen, over veren en botjes, hun binnenkant, hun kuikens en eieren, wat ze eten en hoe ze stofbadderen, kippentaalweetjes en nog ongelooflijk veel meer.
De kippen ogen nergens ááibaar, lijken nergens lief. Nu zijn kippen dat doorgaans ook niet, maar daardoor heeft het boek geen hoog snoezigheidsgehalte. Het is wel een rijke bron van kijkplezier en informatie voor wie erover denkt kippen te gaan houden, ze al heeft of wie ze domweg superinteressante, leuke beesten vindt.
Leeftijd 8+
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!