Boekenweek Ensor – de grote maskerade

Vandaag begint de boekenweek met overal optredens, televisieprogramma’s, artikelen in de krant en tentoonstellingen. En natuurlijk boeken, boeken en nog eens boeken. Mijn tip: Ensor, de grote maskerade.
Ensor was een kunstenaar.
Hij hield van de zee.
De zee gaf hem verhalen. Avonturen.
Soms ontstond er zomaar een begin.
Midden in het zand.
Zo begint het prachtige prentenboek over de Belgische kunstenaar James Ensor van Marije Tolman, die in 2010 samen met haar vader de Gouden Penseel en de Bologna Ragazzi Award won met het geweldige De Boomhut (zie hier mijn blogbericht 8-1-2010).
Dit keer neemt ze je mee op reis door de fantasiewereld van James Ensor, die langs het strand vreemde dieren en wezens tegenkomt. Het boek is een ongelooflijk knappe, ontspannen en luchtige verbeelding van de in werkelijkheid soms heftige schilderijen van de schilder. Zelfs Ensors fascinatie met de dood wordt bij Tolman een vlinderend feest.
Het boek is een samenwerking van het Gemeentemuseum Den Haag en uitgeverij Leopold in de serie kinderkunstboeken. In de bijbehorende tentoonstelling zie je van 12 maart – 26 juni in het Gemeentemuseum  originele illustraties en voorstudies van Tolman, gecombineerd met objecten uit de collectie van het museum.
Er is ook een reusachtige zee, waar kinderen een zelf verzonnen zeedier aan toe kunnen voegen. Ensor – de Grote Maskerade in het Gemeentemuseum Den Haag
Tegelijkertijd toont het Gemeentemuseum in een grote overzichtstentoontstelling de schilderijen van Ensor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *